9 Temmuz 2009 Perşembe

Yeni yeniyazı!



Yeni yeniyazı ilk sayısıyla



kitapçılarda!




yeniyazi@gmail.com










Basın Bülteni

(24 Haziran 2009)



İlgili okuyucuların “fanzin” olarak hatırlayacakları yeniyazı, yayımladığı 6 sayının ardından dergi olarak yoluna devam etme kararı aldı. Dokuz arkadaşın bir araya gelerek hazırladıkları yeniyazı’nın ilk sayısı Temmuz ayında çıktı. Bu yeni döneminde yeniyazı’da bazı değişiklikler de gerçekleşti. Öncelikle, yeniyazı’nın her sayısında daha önceden duyurusu yapılacak bir “atölye” konusu ele alınacak. Çeşitli alanlardan bir araya gelen katılımcıların tartışarak oluşturacakları metinler, derginin “atölye” sayfalarını oluşturacak. Bu anlamda, ilk sayımızın “atölye” konusu olan “akvaryum”dan yola çıkan ürünleri dergimizde bulabilirsiniz. İkinci sayımızın “atölye” konusu “kambur”, üçüncüsünün ise “hamur”. “Atölye” çalışmalarına katılamayan yazarlarımız metinlerini yeniyazi@gmail.com adresine de gönderebilirler.



“Atölye”nin dışında yeniyazı’da gerçekleşen bir başka yenilik: “çerçeve”. Her sayı, edebiyatın farklı alanlarında öne çıkmış bir yazarla bir söyleşi ve yazar hakkında daha önce yayımlanmamış incelemelerin yer alacağı “çerçeve”, umuyoruz kısa sürede yeni yeniyazı’nın en ilgi çekecek kısımlarından biri haline gelecek. İlk sayıda “çerçeve” içine aldığımız kişi, 1980 sonrası şiirimizin en önemli isimlerinden Seyhan Erözçelik. Kendi şiiri, Türkçeyi algılayışı, bugünün edebiyat ortamı ile ilgili düşüncelerinin konuşulduğu bu söyleşinin yanı sıra, Şeref Bilsel, Bâki Ayhan T. ve Ramazan Parladar’ın Erözçelik hakkında kaleme aldıkları incelemeler ve Lâle Müldür’ün Erözçelik’e ithaf ettiği bir şiiri de yeniyazı’nın ilk sayısında okunmayı bekliyor. Eylül ayında çıkacak ikinci sayımızda “çerçeve”lenecek yazarımız ise, çıkardığı eleştiri kitaplarıyla son 20 yılda denemeciliği bir adım öne taşıyan Nurdan Gürbilek.



Bunun dışında, Hüseyin Peker ve Hüseyin Alemdar dergimizde düzenli olarak yazacaklar. Hüseyin Peker, edebiyat dergilerinden derlediği izlenimlerini aktarırken; Hüseyin Alemdar genç şairlerin şiirlerini ele alacak ve aralarından seçtiği şiirlere dergimizde yer verecek. Hüseyin Alemdar’a şiirlerini göndermek isteyenler için mail adresi alemdar6105@gmail.com.



yeniyazı’nın diğer sayfaları için öykü, şiir, deneme ya da incelemelerini göndermek isteyen yeni yazarlarımız ise bize yine yeniyazi@gmail.com adresinden ulaşabilirler. İlk sayımızın içeriği ise şöyle:



Şiir…

Tozan Alkan, İhsan Topçu, İsmail Cem Doğru, Ahmet Ada, Jean Daive [çev. Zeynep Oktay], Kaan Koç, Can H. Türker, Mustafa Berkay Işık, Mehmet Fatih, Ralph Waldo Emerson [çev. Volkan Hacıoğlu]



Deneme-Eleştiri…

Serdar Soydan, Gökhan Arslan, Erkan Irmak, Bahadır Sürelli, Cihat Duman



Çerçeve…

Söyleşi: Seyhan Erözçelik, Lâle Müldür, Şeref Bilsel, Bâki Ayhan T., Ramazan Parladar



Atölye…

Ahmet Mithat, Musa Uysal, Yavuz Türk, Akın Çınar, Raif Kadıoğlu, Gayr-i Mümeyyiz



Ve elbette…

Hüseyin Peker, Hüseyin Alemdar ve kitap tanıtımları

yeniyazı