5 Mart 2010 Cuma

Letafet





Açıl ey gonce-i zîbâ açıl fasl-ı bahâr oldı
Hezârın hasret-i dîdâr ile derdi hezâr oldı
[Açıl ey güzel gonca açıl, bahar mevsimi geldi,
senin yüzüne duydukları hasretten bülbüllerin derdi binlerce oldu.]
Şeref Hanım (19. yy.)

İlkbaharı yaşamaya başladığımız şu günlerde herkes gibi yeniyazı’nın tek işçileri olarak bizler de içimizde yeniden kıpırdanmaya başlayan bir “yeniden canlanma” hissediyoruz. Kışın getirdiği hüzünleri artık yavaş yavaş toprağın altına gömmeye başladık. Hem baharın umut verici latifliğinden, hem de yepyeni bir yeniyazı’nın getirdiği heyecandan olsa gerek bu. Zira yeniyazı dergisinin 5. sayısını okurlarına sunarken hissettiği tüm bu “letafet”i de simgeliyor ilkbahar.

yeniyazı’nın bu sayısında tanınmış şairlerimizden Ülkü Tamer’i “çerçeve” konuğu olarak seçtik dergimize. Aynı zamanda oyun yazarlığı ve çevirmenlik de yapmış olan Ülkü Tamer’le ilgili olarak Mahmut Temizyürek, Hüseyin Köse, Gonca Özmen, Mehmet Can Doğan, Nurullah Kuzu ve Veysi Erdoğan dergimiz için yazılar yazdılar. Ancak dergimizin yeni sayısının hazırlıklarıyla uğraştığımız günlerde sevgili Ülkü Tamer ne yazık ki hâlâ rahatsızlığıyla mücadele ediyordu. Öncelikle tüm bu sıkıntıya rağmen bizimle yaptığı güzel söyleşi için kendisine şükranlarımızı sunuyor ve kendisine acil şifalar diliyoruz.

Geride bıraktığımız soğuk aylardan birinde, günümüz dünya edebiyatının önemli isimlerinden Jerome David Salinger 27 Ocak’ta hayata gözlerini yumdu. Salinger’ın kült romanı Gönülçelen (The Catcher in the Rye) dünya çapında 60 milyon satarak büyük bir başarıya imza atmıştı.
Gelelim önümüzdeki sayılara… yeniyazı’larımızın “çerçeve”sinden 6. sayıda Orhan Koçak, 7. sayıda Mıgırdiç Margosyan bakacak sizlere. Atölye konularımız ise sırasıyla “tüy” ve “karnaval” olacak. Okurlarımızın, özellikle atölye çalışmalarımız ile ilgili ürünlerini ve katkılarını bekliyor, onları yeniyazı’nın bahçesinde oynamaya davet ediyoruz.

Son olarak, 2010 yılı Kemal Özer Şiir Ödülü’nde ikincilik ve mansiyon ödüllerine değer görülen dergimizin yayın kurulu üyelerinden Gökhan Arslan ve Cihat Duman’ı yeniyazı adına tebrik ediyor, aramızda oluşlarından
duyduğumuz mutluluğu bir kez daha belirtmek istiyoruz.
Baharın letafeti üzerinize olsun.


(Resim: M. C. Escher, Another World, 1947 )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder